piwo regionalne
- Szczegóły
- Kategoria: Polski cydr
- Opublikowano: sobota, 21, maj 2016 11:24
- Super User
Piwo regionalne
O tym, że historia lubi zataczać koło, wie każdy z nas. W początkowym etapie powstawania piwa, ważono go na tysiące domowych sposobów, przede wszystkim na własny użytek. Dopiero z czasem, zaczęto podejmować nieśmiałe próby ważenia piwa przeznaczonego na sprzedaż. Pierwsze tego rodzaju próby, zaczęto podejmować w klasztorach, gdzie ulepszano także receptury na piwa i starano się sprawić, aby były one nie tylko bardziej trwałe, ale także by posiadały one jeszcze wyraźniejszy smak. Podobnie jest dziś. Pomimo, że całkowity monopol na sprzedaż piw w naszym kraju, przejęły wielkie koncerny, od pewnego czasu coraz popularniejsze stały się również piwa regionalne. Ich produkcja odbywa się na znacznie mniejszą skalę, niż jest to w przypadku piw marek komercyjnych, co zdecydowanie przemawia na korzyść niewielkich browarów. Piwa otrzymane w prywatnych browarach są nie tylko zdrowsze, ale także mają one o wiele ciekawsze smaki co przyciąga wielu smakoszy piwa. Zarówno podział na gatunki piw jak i sposób ich otrzymywania jest w przypadku piw regionalnych podobny, z tym że w tym przypadku w znacznie większym stopniu dba się o wszelkie szczegóły dotyczące smaku piw oraz dodatków do nich. Nic dziwnego, że coraz więcej ludzi, rezygnuje z kupna piw komercyjnych marek, na rzecz tych nowatorskich i znacznie ciekawszych pod względem smaku.