Rodzaje piw regionalnych

Jak dzielimy piwa regionalne? Rodzaje piw regionalnych.

Podział i rodzaje piw regionalnych niczym nie różni się od podziału piw komercyjnych. Owe podziały bowiem, powstały w czasach kiedy nikt jeszcze nie produkował piwa na tak wielką skalę jak jest to obecnie. Systemów podziału piw jest całe mnóstwo, najczęściej dzieli się je ze względu aromat, smak, rodzaj fermentacji, typ zastosowanego słodu oraz barwę. Zanim jednak zabierzemy się opisanie charakteru poszczególnych cech, warto również nadmienić, że nie są to wszystkie kryteria. Aromat piwa, ma ogromny wpływ również na jego wyczuwalny przez nas smak. Tak naprawdę, na kwestię tę, może mieć wpływ każdy składnik zawarty w piwie a także sposób jego otrzymywania. Do najstarszych a jednocześnie do najbardziej znanych kryteriów podziałów piw należy rodzaj ich fermentacji. Już od początków XIX wieku, znane były dwa rodzaje fermentacji, tak zwanej górnej oraz dolnej. Oba te rodzaje, różnią się między sobą przede wszystkim pod względem stosowanych do fermentacji drożdży. Drożdże fermentacji dolnej, osadzają się na dnie pojemnika z piwem. Do zachodzących procesów, nie potrzebują również tak wysokiej temperatury jak jest to w przypadku fermentacji górnej. W efekcie piwo, uzyskane na skutek obu rodzajów fermentacji, różni się między sobą pod względem smaku. Piwa fermentacji dolnej mają smak mają smak pełny choć bardziej orzeźwiający, podczas gdy piwa fermentujące na dnie, charakteryzuje znacznie większa wyrazistość oraz bogactwo smaku.

Piwo pasteryzowane oraz niepasteryzowane

Zarówno piwa regionalne jak i komercyjne, dzielą się także na piwa pasteryzowane oraz niepasteryzowane. Pomimo, iż kwestia pasteryzacji czy też jej braku ma na celu przede wszystkim zapewnienie jak najdłuższego terminu przydatności do spożycia piwa, to jednak ma on również wpływ na smak piwa. Z pewnością jednym przypadnie do gustu smak piwa niepasteryzowanego a innym niekoniecznie. Pasteryzacja polega na podniesieniu temperatury piwa do około 60 stopni a następnie jego schłodzenie. Na skutek tego działania właśnie, piwo może stać na sklepowych półkach przez wiele miesięcy, bez obawy o jego zepsucie się. Piwa regionalne również można poddawać pasteryzacji w celu wydłużenia czasu jego przydatności. W przypadku browarów stawiających na jakość znacznie bardziej niż na ilość i produkujących tylko tyle piwa, ile zostanie w krótkim czasie sprzedane, zwykle nie poddaje się ich pasteryzacji. Zdaniem wielu koneserów, piwo ma wówczas znacznie bardziej wyrazisty smak, a do jego produkcji nie używa się żadnych dodatków chemicznych, mających na celu wpłynąć na przedłużenie terminu przydatności.